Badminton debutant – Hanna Berg

1. maj 2019 Af Henriette Kristensen

Desværre ingen dansk deltagelse i 2019

Der er desværre ikke dansk deltagelse til Badminton Horse Trials i år. Sidste år var Hanne Wind Ramsgaard og Vestervangs Arami på startlisten. Hanne måtte dog trække Arami lige inden stævnet, da han havde pådraget sig en sene skade. Hanne og Arami gennemførte dog banen i Badminton 2016, hun havde håbet på en bedre runde i 2018, men sådan skulle det ikke blive. Vestervangs Arami har først lige fået ok fra dyrlægen, til at begynde ridning igen, så de er heller ikke med i år. Vi krydser dog alle fingre for det lykkedes igen næste år. Danskere er i det hele taget et sjældent syn ved Badminton Horse Trials, inden Hanne var med i 2016, deltog Peter Flarup og Calista E i 2014, hvor de udgik i terrænet, inden ham skal man helt tilbage til 1979, hvor Niels Haagensen red Monaco til en 9. plads.

 

Så må vi kigge over sundet

Det kan godt være Danmark kun sjældent er repræsenteret i Badminton, det samme kan dog ikke siges for Sverige. Der var ikke mindre end 5 svenske ryttere tilmeldt det 5* military stævne i år. Det er dog kun 3 af dem, der kommer til start, da Anna Freskgard har trukket sig og Dag Albert ikke kom af ventelisten.

Et af de svenske par er den 32 årige Hanna Berg og den hjemmeavlede svenske varmblod Quite Survivor, også kaldet Lilleman. Det bliver også en Badminton debut for parret.

Da hun red pony, var Hanna ikke den store konkurrencerytter, for det meste red hun bare hyggeridning derhjemme. Da hun blev 16, fik hun sin første store hest. Hanna red en terræntræning på hendes kusines hoppe Flickan. Flickan var dog for gammel til Hanna kunne starte military på hende, så i påsken 2004 tog Hanna hendes egen og en venindes hest med til Gärds, hvor hun deltog i to CNC90.

 

En familiehest

Selvom hun ikke kunne gå stævner mere, blev Flickan i familien. Der blev avlet to føl på hende. Hanna og hendes søster fik lov at vælge en hver. Hanna valgte en hoppe og hende søster valgte Quite Survivor, e. den svensk/dansk kårede hingst Quite Easy.

Hanna og hendes søster, Mathilda, har tilredet Quite Survivor sammen. Men da han skulle til at startes, overtog Hanna ridningen af ham.

Hanna og Quite Survivor har 19 starter i 3* (nu 4*) sammen, alle har været fejlfri på forhindringerne i terrænet. Badminton bliver altså hendes debut i den sværhedsgrad.

 

Optakt til stævnet

Som Hanna selv siger det, så har hun ikke ændret noget drastisk, for at træne til Badminton. Noget har hun dog gjort. 2 måneder inden Badminton læssede Hanna 6 heste på en lastbil, Quite Survivor, 4 andre heste og hendes grooms hest. Så tog de turen til England, hvor de har trænet Quite Survivor målrettet imod Badminton og de andre heste, har fået samlet erfaring, ved at blive startet i England.

Ud over at ride de 5 heste, hun har med til England, træner Hanna også. Styrketræning for at forbedre hendes balance, smidighedstræning for at forstyrre hesten mindst muligt og konditionstræning for at klare turen rundt i terrænet. De fleste vælger løbetræning som konditionstræning, men pga. en gammel rygskade, cykler Hanna i stedet. Denne træning er utrolig vigtig for at kunne klare terrænbanen.

 

Hvorfor træne ud over ridning?

I år er banen 6.697 m og bliver længere, hvis man rider lidt længere ud eller tager et alternativt spring, for ikke at få tidsfejl, skal denne bane klares indenfor 11 min 45 sek, det betyder at rytterne skal ride med en gennemsnitsfart på 570m/min. Bare det at ride turen rundt i den fart, kræver en god kondition. For at komme sikkert gennem en bane som den ved Badminton, er det essentielt, at man kan holde hovedet koldt hele vejen rundt. Da man så vil kunne tage de korrekte beslutninger, også når man kommer tæt på mål, og måske har en træt hest, men man gerne vil nå i mål indenfor idealtiden. Dette gør man bedst, hvis man har styr på både puls og vejrtrækning.